Dobrý večer, je pátek 26.4.2024, 20:08. Dnes má svátek Oto, zítra Jaroslav.
Detail

Zasedání krajské epidemiologické komise Středočeského kraje (odborná skupina krizového štábu kraje)

2020-03-10 08:42:47 | obec ©

Převzato z
portálu Krizového řízení středočeského kraje


Na Krajském úřadě Středočeského kraje se dne 9. 3. 2020 v odpoledních hodinách sešla odborná pracovní skupina Krizové štábu Středočeského kraje (krajská epidemiologická komise), aby se seznámila se závěry Bezpečnostní rady státu. Podle informací ředitelky Krajské hygienické stanice Středočeského kraje MUDr. Jarmily Rážové, Ph.D. je k dnešnímu dni ve Středočeském kraji v karanténě 140 lidí. „Během víkendu KHS poslala 230 lidí na vyšetření k praktickému lékaři. Z otestovaných 22 na koronavirus není ani jeden pozitivní výsledek, všechny byly negativní. Přes víkend bylo pracovníky hygieny posláno na test 38 lidí a u 35 v této chvíli čekají na výsledek,“ upřesnila.

Současnou situaci označila MUDr. J. Rážová za náročnou, nicméně zdůraznila a ocenila, že ve Středočeském kraji funguje od čtvrtka svozová služba. „Odebrané vzorky se sváží do Vojenské ústřední nemocnice a posléze jsou předávány Státnímu zdravotnímu ústavu. Máme tento svoz spuštěn pět dnů a zatím to funguje dobře,“ sdělila členům epidemiologické komise. Ocenila také práci odběrových sester a zdůraznila, že je potřebné, aby nemocnice měly zajištěn dostatek odběrových testů na virologické vyšetření. Podle jejích slov také přibývá v počet laboratoří, které mohou provádět testy na koronavirus, a očekává se, že jich bude v dohledné době celkem jedenáct.

Hejtmanka a předsedkyně Bezpečnostní rady Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová dále zdůraznila, že: „Středočeský kraj vyzval již v minulém týdnu všechny poskytovatele sociální péče, aby aplikovali zákaz návštěv a sdělili kraji počet ochranných prostředků, které mají v tuto chvíli k dispozici, aby byla i tato zařízení na případnou akutní situaci připravena.“ Informovala také, že budou starostům na území kraje zasílány informace, jak se mají lidé chovat při návratech z postižených oblastí koronavirem a jak správně postupovat při kontaktování praktického lékaře a lékařské pohotovostní služby.

Apel směrem k veřejnosti měl by být podle ředitelky KHS MUDr. Rážové také na to, aby si občané uvědomili, že po návratu z postižených oblastí jim v případě porušení domácí karantény hrozí nejenom možná pokuta, ale zároveň se jim může stát, že budou muset zůstat v oblastech, které budou v zahraničí tamní vládou uzavřeny.



doporučení MZ

Autor: obec ©

Kontakty
Obec

Obec Pičín
Obecní úřad Pičín
Pičín 154
262 25

IČO: 00243035



Úřední hodiny
pondělí a středa:
10.00 - 11.30, 17.00 - 18.30
Upřednostňujeme telefonickou nebo elektronickou komunikaci.

318 611 142 - Obec Pičín, Obecní úřad pevná linka,
E-mail: obecpicin@picin.cz
ID datové schránky: xe2b49s
Bankovní spojení: ČS: 521709349/0800

737 489 877 - RNDr. Lenka Kupková, starostka obce
603 203 533 - Ing. Josef Bedřich, místostarosta

Virtuální prohlídka
Foto
Nahrajte si Flash Player, pokud chcete vidět více.
Další fotogalerie..
www.picin.cz
© Obec Pičín
Právní doložka
Editace