Dobré odpoledne, je úterý 23.4.2024, 17:01. Dnes má svátek Vojtěch, zítra Jiří.
Detail

Posvícení 2019 v Pičíně

2019-09-19 06:56:01 | obec ©

Letošní posvícení mělo trochu pozměněný průběh, odchyt ryb na rybníčku u hasičské zbrojnice se konal už v sobotu a pak v neděli od 6.00. Pondělní pěkná se přesunula na neděli. Počasí přálo, v pátek změnili meteorologové předpověď počasí, déšť byl zrušen a teplé slunečné počasí provázelo celé pičínské posvícení. Rybáři si zasoutěžili, ostatní sledovali, jak jim to jde. Hasiči připravili výborné občerstvení a u rybníčka panovala příjemná atmosféra.

Foto

Foto: Václava Kupková ©

V soboru večer se konala v sále restaurace posvícenská zábava, hrála skupina Signál. Všichni se dobře bavili a tančili jako o život. V sobotu jsme se od rána scházeli u rybníčka. Bylo o čem povídat, každý rád poseděl s přáteli, sousedy a s dobrým občerstvením.
Při mši, která byla v našem pičínském kostele Narození Panny Marie, farář Mgr. Marius Stanislaw Walczak připomněl, že původní význam posvícení byla oslava kostela v obci, jeho vysvěcení.
Pro naše předky mělo posvícení hluboký význam. Poprvé ho údajně slavil král Šalamoun u příležitosti zasvěcení nového chrámu, hostinu, kterou při této příležitosti uspořádal, pojmenoval podle vysvěcení svatostánku posvícení. Dostavba kostela byla pro celou vesnici mimořádnou událostí, proto se tento zvyk ujal - „posvěcení“ bylo událostí opravdu výjimečnou. Slavilo se v každé farnosti v jinou dobu, lidé navštěvovali posvícení konaná v okolních obcích, aby navštívili přátele a příbuzné, dobře pojedli a odpočinuli si od práce. Císař František Josef II. chtěl sjednotit oslavy v celé zemi a nařídil slavit posvícení třetí neděli v říjnu, po svátku svatého Havla - havelské posvícení. Místní posvícení ale byla i pak zachována v termínech podle vysvěcení kostela a zvyklostí v jednotlivých obcích. Posvícení patřilo k nejoblíbenějším svátkům.
I my máme posvícení rádi, slavíme, vaříme, pečeme, posedíme s přáteli, rodinou. O dobrý průběh posvícení se v Pičíně starají členové SDH Pičín a musíme hasičkám i hasičům za jejich práci poděkovat. V neděli při sousedském posezení i večer při pěkné jsme se sešli a dokázali tak sobě i ostatním, že posvícení je prostě naše.

foto

Fotogalerie: Posvícení 2019
Foto Martin Přerovský, Václava Kupková




Autor: obec ©
Kontakty
Obec

Obec Pičín
Obecní úřad Pičín
Pičín 154
262 25

IČO: 00243035



Úřední hodiny
pondělí a středa:
10.00 - 11.30, 17.00 - 18.30
Upřednostňujeme telefonickou nebo elektronickou komunikaci.

318 611 142 - Obec Pičín, Obecní úřad pevná linka,
E-mail: obecpicin@picin.cz
ID datové schránky: xe2b49s
Bankovní spojení: ČS: 521709349/0800

737 489 877 - RNDr. Lenka Kupková, starostka obce
603 203 533 - Ing. Josef Bedřich, místostarosta

Virtuální prohlídka
Foto
Nahrajte si Flash Player, pokud chcete vidět více.
Další fotogalerie..
www.picin.cz
© Obec Pičín
Právní doložka
Editace