Dobré dopoledne, je pátek 29.3.2024, 9:08. Dnes má svátek Taťána, zítra Arnošt.
Detail

BESEDA S OBČANY

2016-06-17 08:09:22 | obec©

Ve středu 8.6.2016 se konala v sále restaurace v Pičíně beseda starostky a zastupitelů s občany.

Starostka jménem svým i zastupitelů přivítala občany a představila hosty – ing. Jana Dudíka, projektanta chodníků v obci a ing. Kučerovou s ing. Štverákem, kteří zpracovávají pasport dešťové kanalizace v obci Pičín a získávají pro něj podklady. Sdělila občanům, že při této příležitosti chce ona a zastupitelé občany informovat o dění v obci, o tom, co se dosud podařilo uskutečnit z volebních programů a co se plánuje dále, a odpovědět na dotazy občanů. Zastupitelstvo vzniklo ze dvou nezávislých kandidátek, jejichž volební program byl ale velmi podobný, a společným cílem obou kandidátek bylo hlavně to, aby se v Pičíně dobře žilo a aby byly zajištěny funkce základní infrastruktury.
SPLAŠKOVÁ KANALIZACE - již v minulém volebním období se podařilo dosáhnout velkého pokroku tím, že byla v obci vybudovaná splašková kanalizace. Co se týče výše stočného, starostka upozornila na to, že Obec Pičín provoz ČOV dotuje. Kalkulace nákladů byla zveřejněna na úřední desce, kde se s ní mohli občané seznámit. Při této příležitosti starostka upozornila, že veškeré porušení kanalizačního řádu má za následek zvýšení nákladů na čištění odpadních vod a například vypuštění bazénu do splaškové kanalizace, ke kterému došlo v minulém roce, může celou technologii velmi vážně poškodit. Dalšími nedovolenými prohřešky je podle kanalizačního řádu například používání drtiček kuchyňského odpadu, které jsou pro vypouštění do splaškové kanalizace úplně zakázány, vhazování velkých předmětů (především dětských plen, vlhčených ubrousků, částí oblečení aj.) nebo vypouštění tuků.
KOMUNIKACE - za další významný úkol považuje zastupitelstvo zajištění dobrého stavu místních komunikací. V minulém roce byla opravena větší část poškozených komunikací, letos Obec neúspěšně žádala o dotaci na další opravy, nakonec budou plánované opravy provedeny z vlastních prostředků. Některé již dříve opravené komunikace jsou opět poškozené, jedná se například o části komunikací na Vršku a některé další. Starostka vyzvala občany, pokud vědí o nutnosti opravy komunikace, aby to nahlásili v kanceláři obce, protože se již zpracovávají podklady pro další nutné opravy. V loňském roce Obecní úřad vydal rozhodnutí o zařazení některých komunikací do kategorie ostatní plocha, ostatní komunikace, protože dosud byly některé komunikace zapsané jako travní porost nebo orná půda. Tento nesoulad se skutečným stavem bránil například při získávání peněz z dotací na opravu těchto komunikací.
ODVOZ KOMUNÁLNÍHO ODPADU – na základě výběrového řízení na odvoz komunálního odpadu v roce 2016 byla pro tento rok podepsána smlouva s firmou RUMPOLD. Pro příští rok a další roky bude na podzim novým výběrovým řízením proveden opět výběr firmy na odvoz TKO. Opakováním výběru dodavatele chce Zastupitelstvo dosáhnout co nejnižších cen. Při kontrole zaplacených známek bylo zjištěno, že 16 občanů Pičína, kteří zde trvale žijí, dosud nemá zaplacenou popelnici ani nakoupené pytle na odpad. Vlastníci nemovitostí, kteří nemají zakoupenou známku na popelnici, budou vyzváni, aby doložili, jakým způsobem dodržují vyhlášku Obce Pičín a jak likvidují odpad ze svých domácností, a budou také vyzváni, aby vše uvedli do pořádku. Například v Žirovech se vyváží pouze jedna popelnice. Způsob likvidace odpadů musí doložit i chataři a další vlastníci nemovitostí v Obci Pičín.
V obci již téměř rok funguje SMS infokanál, jehož prostřednictvím jsou občané informováni o důležitých událostech v obci. Do tohoto infokanálu se může každý sám přihlásit prostřednictvím webu Obce Pičín nebo přímo v kanceláři Obce. Zatím posíláme informace 150ti občanům. Přepokládá se, že tento způsob informování by se mohl využít i v krizových situacích.
Na stránkách obce je také umístěna ikona, která občany navede na Geoportál, jehož prostřednictvím mohou občané zjistit důležité informace o obci, pozemcích, územním plánu apod.
Občané byli seznámeni s tím, že v souladu s volebními programy zaměstnává Obec nezaměstnané z Úřadu práce. Byly shrnuty také výsledky ankety, které jsou zveřejněny na webových stránkách, starostka poděkovala občanům za účast v anketě a informovala je, že jejich názory vyjádřené v anketě, jsou pádným argumentem při jednání na úřadech. Další informace se týkala provozu pičínského hřbitova, ktrerý Obec dotuje, a informace o tom, že pokračují jednání o získání hřbitova do vlastnictví Obce Pičín. Zpracovává se pasport veřejného osvětlení a při opravách světel se postupně vyměňují nové kryty a úsporné zářivky. Plánuje se obnova zeleně před restaurací, nákup a rozmístění laviček po obci a na hřbitově.
V obci byla také obnovena tradice vítání občánků a tato akce má příznivý ohlas. Zastupitelstvo považuje tento obřad za významný a bude podporovat pokračování této tradice.
K 3.6.2016 byl proveden výmaz Dobrovolného svazku obcí Plynofik. Podíl Obce v tomto svazku byl převeden na účet Obce. Občané byli také informováni o hospodaření v obecních lesích, které Obec provozuje jako hospodářskou činnost.
Poté se slova ujal ing. Dudík, který občany seznámil s projektem chodníků, informoval je o řešených problematických úsecích a o stavu projednávání předkládaného projektu. Chodníky musí splňovat podmínky posuzované SÚS a Policií ČR – zejména parametry šířky a další z legislativy vyplývající regulativy, což je v některých úsecích velmi problematické zajistit, a někde je to nemožné. Budou projednávané i majetkové otázky a občané, kterých se to bude týkat, budou postupně informováni a zváni k projednání. Projektant občanům zodpověděl dotazy a reagoval na připomínky.
Paní Brettlová měla připomínku, že si myslí, že vymezení chodníku u Kohoutů chybné, projektant odpověděl, že ve všech částech musí být dodrženy minimální parametry.
Paní Grubnerová měla dotaz k řešení dešťové kanalizace tam, kde bude budován chodník, projektant ing. Dudík jí odpověděl, že bude zatrubněna.
Ing. Kollert se ptal, zda se uvažuje o pěší zóně mezi Bukovou a Pičínem. Starostka mu odpověděla, že je to určitě dobrý nápad a zřejmě do budoucna přijde i na jeho řešení, že je ale třeba nejdříve dotáhnout rozpracované projekty a pak se pouštět do dalších. Dále ing. Kollert řekl, že by bylo dobré obnovit trasu od středu obce na Vršek po polních cestách. Starostka mu odpověděla, že obnova původních cest je jistě dobrá myšlenka a že se jí bude zastupitelstvo věnovat.
O stavu zpracovávané dokumentace o dešťové kanalizaci informovala ing. Kučerová a ing. Štverák. Občané byli seznámeni se zpracovanou dokumentací a byli vyzváni ke spolupráci při řešení některých sporných úseků, které se dosud nepodařilo správně zakreslit nebo je třeba průběh dešťové kanalizace zpřesnit. Starostka požádala občany, aby zpracovatelům umožnili přístup na pozemky za účelem správného zaměření průběhu této kanalizace.
Paní Brettlová připomněla, že před jejím domem se často ucpává dešťová kanalizace v komunikaci, ptala se, co se s tím bude dělat. Starostka jí odpověděla, že je potřeba toto místo čistit a aby v případě potřeby vyčištění informovala kancelář Obce. Jako v minulosti pak bude zajištěno odstranění znečištění.
Obec získala dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj na opravu kapličky v Žirovech. Oprava bude realizovaná v letošním roce.
Místostarosta informoval občany o plánované výstavbě multifunkčního hřiště, seznámil občany s projektem, seznámil je s tím, jaké sporty bude možné na hřišti možné provozovat, a zodpověděl dotazy.

Starostka pak vyzvedla a ocenila spolupráci Obce s místními spolky a uskupeními, zejména poděkovala SDH Pičín za celoroční vzornou přípravu akcí pro občany Pičína a pro děti, za přípravu hasičské soutěže Pičínský klacek, za provedené čištění splaškové kanalizace a v loňském roce za provádění pravidelných preventivních prohlídek a kontrol katastru obce Pičín, při kterých upozorněním na stávající situaci a platnost zvláštních předpisů v období sucha bylo zabráněno vzniku několika požárů. Ocenila také činnost SOKOLA Pičín při práci s dětmi a mládeží a pomoc obci při řešení různých náhle vzniklých situací. Červený kříž a Houbaři organizují kromě své základní činnosti příjemná sousedská posezení pro občany obce, tyto akce jsou pro obce důležité a i jim patří velké poděkování.

Občané byli informováni o přípravě publikace o obci Pičín ve spolupráci s panem Petrem Kadlecem, která by měla zachytit významné události z dějin naší obce, vzpomínky pamětníků a fotodokumentaci, kterou se podaří najít a kterou občané poskytnou. Starostka v této souvislosti požádala občany, kteří mají doma historické fotografie, aby je laskavě poskytli k naskenování.

Přítomní dále vyslechli i informaci o přípravě videodokumentu o obci Pičín, který by měl zachycovat život v obci v průběhu celého roku, akce, které v obci probíhají, a podobu obce. Dokument točí paní Růžena Kafková, která se besedy také zúčastnila.

Byly stručně shrnuté akce, které v obci proběhly a které se ještě chystají v roce 2016 – Masopust, plesy, vítání občánků, Dětský den, Výtvarně literární soutěž pro děti ze ZŠ a MŠ Pičín, Suchodol, Rosovice a Hluboš a její vyhodnocení, Noc kostelů, sousedská posezení a tradiční Pičínský klacek, posvícení a Pěkná hodinka, Martinská, zahájení Adventu, zpívání dětí v kostele a zpívání na Štědrý den.

Starostka na závěr poděkovala občanům za účast na besedě, poděkovala jim za jejich dotazy a vyzvala je, aby se svými připomínkami a nápady za ní přicházeli, aby se problémy řešili včas a aby se dobré nápady občanů mohly realizovat.




Autor: obec©

Kontakty
Obec

Obec Pičín
Obecní úřad Pičín
Pičín 154
262 25

IČO: 00243035



Úřední hodiny
pondělí a středa:
10.00 - 11.30, 17.00 - 18.30
Upřednostňujeme telefonickou nebo elektronickou komunikaci.

318 611 142 - Obec Pičín, Obecní úřad pevná linka,
E-mail: obecpicin@picin.cz
ID datové schránky: xe2b49s
Bankovní spojení: ČS: 521709349/0800

737 489 877 - RNDr. Lenka Kupková, starostka obce
603 203 533 - Ing. Josef Bedřich, místostarosta

Virtuální prohlídka
Foto
Nahrajte si Flash Player, pokud chcete vidět více.
Další fotogalerie..
www.picin.cz
© Obec Pičín
Právní doložka
Editace